Massage & Borsten

Borstmassage is noodzaak. De lymfe wil vrij kunnen stromen. Borsten moeten wiebelen! Dat klinkt grappig, maar het is bittere noodzaak. Borsten kunnen niet uit zichzelf bewegen, ze zijn afhankelijk van hoeveel ruimte ze krijgen om de normale lymfestroom op gang te houden. Lymfe beweegt niet uit zichzelf maar komt pas in actie als wij bewegen. Lymfe is de vuilophaaldienst en je wilt niet dat die stilstaat! Geef je borsten dus de ruimte. Over het borstgebied lopen 6 belangrijke energiebanen (meridianen). Bh’s en vooral de beugel-bh zijn boosdoeners om de energiestroom te verstoren met alle gevolgen van dien. Laat je borsten regelmatig masseren. In dit artikel leg ik uit wat je over borsten moet weten en hoe je ze (ook zelf) het beste kunt masseren..

Vraag er om

Deze week kwam mevrouw A. bij mij terug. Ze heeft inmiddels al enkele massages ontvangen. Nadat ze zich had uitgekleed en ik een handdoek over haar lichaam had gelegd vroeg ik of er nog bijzonderheden waren, of dat er iets gebeurd is na de laatste behandeling van 3 weken geleden. Ze aarzelde even en wat onzeker vroeg ze mij: “Als ik dadelijk op mijn rug lig wil je dan alsjeblieft mijn borsten ook masseren. Telkens als ik hier ben geweest voor een ontspannende massage heb ik het gevoel dat ik iets mis, dat het niet compleet is. Ik heb erover nagedacht en ik voel mij er helemaal prima bij als jij mijn borsten masseert, ze zijn immers een onderdeel van mijn lichaam”. In de regel worden borsten van een vrouw niet gemasseerd omdat vrouwen daar vaak anders over denken bij een mannelijke masseur. Aan de andere kant zijn er ook mensen (vaak vrouwen) die niet willen dat hun voeten gemasseerd worden, dan sla ik die uiteraard over. De vraag op zich vond ik dan ook niet vreemd, want mevrouw A. vertrouwd mij volledig en weet, voelt, dat ik geen onethische of vreemde handelingen zal uitvoeren. Deze vrouw is zich ervan bewust dat massage goed is voor haar borsten.

Eerlijke voorlichting

Een paar dagen later kwam mervrouw H. langs, een jonge vrouw die een Detox kuur volgt volgt. De behandeling van deze keer bestond uit het reinigen van de huid en de voorzijde van het lichaam behandelen. Bij een klankbehandeling mag het ondergoed worden aangehouden op één uitzondering na: vrouwen mogen geen beugel bh dragen. Het metaal zou een dissonantie teweeg kunnen brengen in het lichaam. Ik legde mevrouw H. ook uit over de nadelen van het dragen van een beugel bh en dat uit holistisch oogpunt het dragen van geen bh veel beter is.

7 dingen die je over je borsten moet weten

Zijn er lichaamsdelen waar meer aandacht aan wordt besteed dan aan borsten? Als je het een baby zou vragen, dan kon die je wel vertellen waarom. Maar borsten zijn veel meer dan een bron van voeding. Soms krijgen de borsten van de vrouw meer aandacht dan ze lief is. En soms te weinig. Het nut voor de gezondheid en de kracht van vrouwen is geweldig groot. Daarom alleen al verdienen borsten het om in het zonnetje gezet te worden. Borsten lopen ook gevaar; luchtvervuiling en verontreiniging van voeding en drinkwater. En zelfs modetrends kunnen negatieve consequenties hebben. Vrouwen moeten daarom wereldwijd goed ingelicht worden. Ze moeten goed zorgen voor hun borsten. We moeten begrijpen waarom goede zorg voor haar borsten belangrijker is dan ooit. Hierbij positieve een inspirerende ode aan borsten. Zodat ze de aandacht krijgen die ze echt verdienen en nodig hebben!

blote borsten

 1. Borsten willen vrijheid Beha’s zorgen ervoor dat de borsten minder kunnen bewegen. Hierdoor kan de vloeistof die in de borsten, onderarmen en de schouders zit, ook slechter bewegen. Het gevolg hiervan is dat de afvalstoffen (toxines) zich opbouwen in de borsten, en dat is niet goed. Beha’s met een beugel zijn de echte boosdoener. Het metaal zorgt ervoor dat de energiestroom wordt verstoord. Een Frans onderzoek heeft laten zien dat vrouwen die geen beha dragen, nog steeds mooie borsten hebben, ook al worden ze ouder.
 2. Borsten hebben massages nodig Er is geen sprake van spierweefsel in deborsten willen gemasseerd worden borsten, waardoor borsten wat hulp nodig hebben om de bloedcirculatie goed te krijgen. Een borst bestaat voornamelijk uit vet, met daarbij natuurlijk ook melkklieren, bindweefsel, zenuwen en lymfeklieren. Het is belangrijk om als vrouw je eigen borsten te masseren om ervoor te zorgen dat er geen ophoping van toxines en hormonen komen. Zorg dat je iedere dag je borsten masseert met bijvoorbeeld kokosolie of amandelolie. Je kunt je borsten laten masseren door een masseur. Je zal hier expliciet naar moeten vragen want in de regel worden de borsten overgeslagen tijdens een massage. Het is ook zeer nuttig om zelf te leren masseren, hierdoor leer jij je borsten kennen en merk je direct wanneer er sprake is van verandering.
 3. Borsten zijn warm Het is opvallend dat de borsten zich borsten zijn warmaanpassen aan de baby. Uiteraard moet het niet zo zijn dat de baby te koude of te hete melk binnen krijgen. Het bijzondere is dat de borst zich kan afstemmen op de baby. De melk zal dus warm genoeg zijn, maar niet te warm. Dit gaat allemaal natuurlijk en de vrouw hoeft er dus niets voor te doen. Een moeder van een tweeling zal bij beide borsten de perfecte temperatuur hebben voor de twee baby’s. Dat borsten dus hot zijn, kan je zeker zeggen, maar op een manier waarop de meeste mensen het niet bedoelen.
 4. Moedermelk is een medicijn Moedermelk is waarschijnlijk het meest bijzondere voedingsmiddel dat er is. Het is namelijk zo uniek, dat het ook niet na te maken is. Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat het nagemaakt kan worden, maar er zit wel degelijk veel verschil in. Moedermelk verandert namelijk continu. Iedere minuut en iedere dag om ervoor te zorgen dat de melk goed genoeg is voor de baby. De melk die als eerste uit de borst komt, is ontzettend belangrijk en wordt ook wel de “Golden liquid” genoemd. Het is belangrijk voor de gezondheid van de baby, voor zijn hele leven lang! Bovendien wordt het ook nog voor andere dingen gebruikt. Sommige mama’s gebruiken het ook wanneer de baby last heeft van luieruitslag, pijn in de oren, last van de keel en nog veel meer.
 5. Borsten zijn vol energie Iedereen heeft energielijnen en acupunctuurpunten. Deze worden vooral veel gebruikt in de Chinese gezondheidszorg. energiebanen, meridianen bij de vrouwIn de borsten zijn er velen van terug te vinden. Er zijn maar liefst zes energielijnen die door het gebied van de borsten lopen. Drie ervan lopen ook door de lever, nieren en de maag, waar de meeste kanker ontwikkeld wordt. Het masseren van de acupunctuurpunten zorgt ervoor dat we ons beter voelen en is goed voor onze gezondheid. Bh’s weerhouden de lymfevloeistof er van vrijelijk te stromen door de borsten, onderarmen en schouders. Afvalstoffen worden zo niet afgevoerd en hopen zich op in het borstweefsel. Beugel bh’s zijn de grootste boosdoener, vooral met metaal. Dit kan de energiestroom verstoren in de borst. Oefeningen, dansen, en schudden van de borsten zonder beha zorgt voor een lymfatische doorstroming en een goede afwatering van de borsten.Deze afbeelding van het lymfesysteem borsten en lymfesysteemlaat ons ook zien hoe prachtig de borst is – de tepels zijn als bloemen tussen de plantenstengels. Het toont een bewonderenswaardige delicaatheid. Ook in dit geval kun je het beste kiezen voor een beha zonder beugel, want een beugel zorgt er wederom voor dat deze punten en energiestromen worden belemmerd.
 6. Borsten lijken op kanariesHeb je weleens gehoord dat kanaries mee gingen met mijnwerkers? Zo konden ze namelijk zien of de omgeving giftig was. Als de kanarie doodging, moesten de mijnwerkers ook snel wegwezen. Ook borsten zijn extreem gevoelig en krijgen ook de informatie dat de omgeving giftig is. Zo reageren de borsten ook op wat de baby nodig heeft, en passen ze zich hier meteen op aan.Borstkanker komt ontzettend veel voor en dat komt niet door de borsten van de vrouw zelf. Het komt door alle chemicaliën die we binnen krijgen door de lucht, eten, water, ons huis, auto’s en ga zo maar door. De borsten van de vrouw laten ons weten dat het veranderd moet worden.
 7. Borsten zijn prachtig! Alle soorten borsten zijn prachtig, ongeachtborsten zijn prachtig de maat en de vorm. Sommige houden van grote borsten, anderen van kleine. Zorg dus dat je ongeacht je maat van je borsten houdt! Ze hebben geweldige krachten, ze zijn intelligent en ze zijn prachtig!

 

Gezondheidsvoordelen

De huid van en rondom de borsten wil graagborstverzorging no bra ademen, en daarom is een schuim-matras-bh erg slecht voor de borsten, hoe fijn het ook zit en hoe goed je ze kan uitlichten. Afvalstoffen in de borsten worden minder goed afgevoerd door het dragen van een bh. Als het lichaam ontstekingen creëert rond die plekjes dan wil je als vrouw niet dat je borsten een broeikas worden voor die kleine ontstekingen. Mocht je dus toch graag een bh dragen neem dan een katoenen bh zonder beugels. Deze zijn nog te koop bij die ouderwetse marktkraam!

De lymfe wil vrij kunnen stromen. Borsten moeten wiebelen! Dat klinkt grappig, maar het is bittere noodzaak. Borsten kunnen niet uit zichzelf bewegen, ze zijn afhankelijk van hoeveel ruimte ze krijgen om de normale lymfestroom op gang te houden. Lymfe beweegt niet uit zichzelf maar komt pas in actie als wij bewegen. Lymfe is de vuilophaaldienst en je wilt niet dat die stilstaat! Geef je borsten dus de ruimte. Masseren van je borsten is eigenlijk heel eenvoudig. Je wast onder de douche je borsten al en met een paar extra tips gaat masseren vanzelf.

Masseren van je borsten

De onderstaande technieken zijn bedoeld om jeborsten hebben massage nodig als vrouw te helpen om de circulatie in je borsten te verbeteren en meer energie te laten stromen door je borsten. Dit alles met als resultaat dat je borsten niet alleen steviger worden maar vooral gezonder! Deze informatie is om je te helpen beter begrip te krijgen voor wat borsten nodig hebben om gezond te blijven. Het is misschien vreemd om dat van een man te lezen… maar ja, net zoals alle borsten anders zijn is dat ook met mannen: ik ben nu eenmaal anders dan anders

Soms is een diepere borstweefsel-behandeling nodig om verklevingen, afvalstoffen en cystes uit je borsten te halen. In dat geval kun je contact opnemen met een gespecialiseerde borstweefsel behandeltherapeut.

Het maakt niet uit hoe oud je bent of welke cupmaat je hebt, elke vrouw kan dit doen.

Voordelen van massage van de borsten:

 • Verlichting van spanning in de borsten
 • Het zorgt voor een goede bloed -, en lymfestroom
 • Het helpt in detoxen van je borsten
 • Stimuleert hormoonaanmaak
 • Je borsten worden steviger
 • Preventie van stagnatie in de melkgangen
 • Preventie van cystevorming, ontstekingen, verklevingen en lymfestagnatie
 • In contact zijn met je borsten geeft je het gevoel dat ze er (weer) bij horen

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig voor een borst massage, eigenlijk helemaal niets dan je eigen handenJe hebt geen ingewikkelde instrumenten nodig om je borsten te masseren. Je handen zijn meer dan voldoende. Wat wel prettig is als je onder de douche staat is een lekkere biologische handzeep. Kies bewust voor een stuk zeep in plaats van zeep uit plastic flessen omdat daar hormoon verstorende stoffen in zitten.  Er zijn heerlijke biologische zeepjes verkrijgbaar. Denk maar aan Lavendel of rozenzeep, zalig voor je borsten!

Eventueel kies je hier nog voor

 • Cacaoboter
 • Kokos olie, Borage olie, Amandel olie, Teunisbloem olie

Warming up

Begin met je borsten vast te houden zodat je masseer je borsten onder de doucheborsten lekker warm voelen. Dit is niet nodig als je onder de douche staat. De bloedcirculatie begint dan goed op gang te komen.  De techniek is meestal richting de oksels omdat we de gifstoffen willen laten wegvloeien naar de oksels toe. Maar er is ook een techniek die juist naar de borsten toe masseert, de reden daarvoor is dat we extra bloed en zuurstof naar de borsten toe willen brengen.

Mijn advies is om te beginnen met het droogborstelen van de oksels, vervolgens maak je 10 naar de oksels toe gerichte bewegingen met je handen voordat je de rest van de borsten gaat masseren.

Stevig of zacht?

Wees lief voor je borsten, je weet zelf het beste wat je borsten kunnen verdragen.  Dit is geen diepte massage. Het kan zijn dat sommige plekken pijnlijk zijn, wees daar zacht voor, het kan zijn dat processen (stroming van lymfe) in je borsten weer op gang moeten komen na het jarenlang dragen van een (beugel)bh. Dat op gang komen kan pijn met zich meebrengen dus laat de bh uit en zet even door. Het kan gerust een paar weken duren. Bij twijfel kun je een thermogram laten maken, en bij ongerustheid kun je altijd je borsten na laten kijken door je huisarts. Laat de tepels met rust tijdens de massage en knijp vooral niet in je tepels. Zeker als je regelmatig vocht uit je tepels hebt is het beter ze even met rust te laten.

Om wat duidelijkheid te geven aan de locatie van de massage gebruik ik de klok. 

borst massage

Rondgaan

 • Plaats je linkerhand op je rechterborst en je rechterhand op je linkerborst (twee borsten tegelijk kan maar hoeft niet)
 • Begin met de boven en buitenzijde in de buurt van de oksel (op 2 uur links en op 10 uur rechts)
 • Beweeg je vingers en handen over de bovenzijde van de borst, via je borstbeen naar de onderzijde en breng je handen dan weer via de onderzijde naar boven toe

Cirkeltjes

 • Plaats de vingers van linkerhand op je rechterborst en de vingers van je rechterhand op je linkerborst
 • Op 2 uur links en op 10 uur rechts. (twee borsten tegelijk kan maar hoeft niet)
 • Maak met je vingers kleine cirkeltjes, en ga al cirkeltjes trekkend rond de borst
 • Vanuit de boven buitenzijde, naar het borstbeen toe, vervolgens onderlangs en dan richting de oksel

Flip Flop

 • Leg je volle handen onder je borsten (beide op 6 uur) en ga iets voorover staan
 • Til je beide borsten iets op en laat ze waggelen en wiebelen
 • Dit is vooral belangrijk te doen als je net je bh hebt uitgedaan

Kneden

 • Leg je linkerhand op de zijkant van je linkerborst, aan de kant van de oksel (op 3 uur)
 • Strijk een aantal keren over je borst richting het borstbeen
 • Telkens als je aankomt bij je borstbeen laat je de rechterhand van onder naar boven strijken over de binnenzijde van je linkerborst
 • Doe dit ook met je andere borst

Schuin

 • Leg je beide handen aan de buiten en onderzijde van je linkerborst (op 5 uur)
 • Strijk achter elkaar aan je beide handen schuin over borst, over de tepel in de richting van 11 uur
 • Doe dit omgekeerd ook met de rechterborst

Van onderen

 • Leg je beide handen aan de onderzijde van je linkerborst (op 6 uur) en strijk achter elkaar aan je beide handen schuin over borst, over de tepel in de richting van 12 uur
 • Doe dit omgekeerd ook met de rechterborst

Diepte

 • Leg de palm van je linkerhand over je linker tepel
 • Druk zachtjes maar diep en draai rondjes
 • Je kunt dit met twee handen en twee borsten tegelijk doen

Lift

 • Til met één hand een borst op, met de andere strijk je nu vanaf het borstbeen stevig in de richting van de oksel
 • Doe dit ook met de andere borst (dit mag ook vanaf de oksel naar het borstbeen toe)

Droog borstelen is een techniek die je dagelijks kunt doen voordat je onder de douche stapt. Het zorgt voor een geweldige lymfestroom in en rond je borsten.

Tip van Sir.Green:

Pluk eens wat vaker tijdens een kruidenwandeling kleefkruid (Galium aparine) en zet er een kopje kleefkruid thee van. Kleefkruid is bedoeld om het lymfevocht lekker door te laten stromen.

kleefkruid (Galium aparine)

Borsten mogen stralen

Borsten mogen stralen… letterlijk en figuurlijk. Echter, borsten kunnen ook heel pijnlijk zijn, er naar wijzen kan soms al spanning geven. Spanning heeft vaak te maken met oud zeer, of onverwerkte emoties uit het verleden. Naast pijn, spanning of ongemakken in of rond je borsten kan ook jouw eigen beeld van je borsten qua energie de verbinding hart-borsten verstoren. “Mijn borsten zijn te groot”, “ze zijn te klein”, “ze staan te veel naar voren”, “ze hangen te laag”… Borsten worden dan eigenlijk alleen maar een fysiek beeld van het vrouwelijke in plaats van ook een emotioneel en spiritueel beeld van jou. Met een borstmassage kan ik  je helpen om de warmte in je borstgebied terug te krijgen en je opnieuw laten verbinden met deze prachtige eigen energie die er in je schuilt. Dit gevoel kan je ook ervaren in je longen, longinhoud en controle van emoties. Je krijgt het gevoel van schouders naar achteren, borst vooruit : “Hallo wereld, dit ben IK

Borstmassage als wellness behandeling

Inmiddels is het duidelijk dat jouw borsten een goede circulatie in huid en weefsel nodig hebben. Een verstoorde circulatie kan leiden tot verschillende vervelende symptomen. Spanning in de borsten (door chirurgie, stress of emotioneel) kan veel pijnlijke momenten of plekken geven die op hun beurt weer kunnen zorgen voor slechte doorbloeding of lymfestroom. Een borstmassage kan als behandeling worden uitgevoerd of onderdeel uitmaken van een totale massage. Ook bij een Lomi Lomi kunnen de borsten worden gemasseerd. Bij alle andere massages worden borsten niet standaard meegenomen. En anders… gewoon om vragen als het goed voelt om je borsten meer aandacht te geven. Je borsten zijn tenslotte onderdeel van jouw lichaam!

bh gebruiken als decoratieve planten bakTja en die (beugel) bh kan je ook nog op andere manieren nuttig gebruiken. Zet er wat kleurrijke bloem in of eetbare bloemen en hang hem in de tuin. Niet alleen decoratief, maar zo krijgt ook de bh nog een tweede waardig bestaan, ze mag letterlijk en figuurlijk stralen net als jouw borsten.