IN BALANS MET CHRIS - LIFE JOURNEY MASSAGE

IN BALANS MET CHRIS - DE INDIASE AANRAKING

IN BALANS MET CHRIS - LOVE JOURNEY TANTRA

Tantra of the heart

Achtergrond: aanraken

Aanraken is communiceren

Aanraken is misschien wel de eerste en meest basale en directe vorm van communicatie. De eerste mensen gebruikten aanraking om wonden te helen. En dat gebeurt nu nog steeds. Is het niet het eerste wat u doet als u zich flink stoot? Er met uw handen over wrijven. Aanraking kan veel duidelijk maken over jezelf en/of de ander, juist wanneer woorden te kort schieten of alles al gezegd is.

Aanraken is voeding voor levenskracht

Aanraken is essentieel voor levenskracht. We hebben aanraking nodig. Door de aanraking voelen we onszelf, het geeft ons bestaansrecht en aanraken doet een appèl op de emotie. Men kan zich erdoor bewogen of geraakt voelen. Aanraken dient als voeding om zelf (weer) in beweging en ontwikkeling te komen. De aanraking als basis voor ontwikkeling heeft voor een volwassene dezelfde betekenis als voor een kind.

De waarde van aanraken

De mens raakt van nature aan. Een moeder wiegt en streelt haar kind als het huilt. Je slaat je arm om een dierbare heen wanneer hij of zij verdriet heeft. Als je blij bent de ander te zien, dan raak je aan door een handdruk, een kus of een omhelzing. Aanraken is heel natuurlijk en heel belangrijk. Uit steeds meer onderzoeken wordt duidelijk dat de huid een zeer belangrijke rol vervult bij lichamelijke en geestelijke gezondheid, zowel bij dieren als mensen. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die veel aangeraakt worden, gezonder zijn dan baby’s die weinig aangeraakt zijn. 

Op scholen in Zweden leerde men kinderen van 5-8 jaar elkaar, ‘s morgens, volgens een vast schema, enkele minuten te masseren. Binnen enkele maanden bleek dat de kinderen een stuk rustiger waren geworden, dat ze zich in de klas veel beter konden concentreren en dat de agressie tussen de kinderen vrijwel niet meer voorkwam. Men kan geen ruzie maken met iemand, die men elke dag liefdevol aanraakt.  

Een zeer belangrijk effect van veel aanraken is dat men zich bewust wordt van het lichaam, alsof de geest door het positief aanraken in het lichaam getrokken wordt. Dit is vooral belangrijk voor mensen, die erg met hun hoofd bezig zijn en daar alle energie naar toe trekken, waardoor er een "hoge druk" in het hoofd ontstaat. Dat gaat samen met gedachten niet stop kunnen zetten en zich moe voelen. Als men mensen voor een operatie stevig masseert, blijkt de operatie soepeler te verlopen en herstelt de persoon zich ook sneller na de operatie.

De Amerikaanse arts A. Montagu (Touching) schreef over een spectaculaire daling van babysterfte, omstreeks 1900, door aanraken. In 2007 verscheen het boek Aanraaktherapie van Tiffany Field, waarin verslag wordt gedaan van tientallen onderzoeken naar het effect van aanraken en masseren. Effect van 15 tot 30 minuten aanraken of masseren is zo spectaculair dat een medicijn, die eenzelfde effect zou hebben, een wondermedicijn genoemd zou worden.