IN BALANS MET CHRIS - LIFE JOURNEY MASSAGE

IN BALANS MET CHRIS - DE INDIASE AANRAKING

IN BALANS MET CHRIS - LOVE JOURNEY TANTRA

Tantra of the heart

Achtergrond: holistisch

Holistische (ontspannings-) massage

Wat betekent holistisch?

"Holistisch" is afgeleid van het Oud-Griekse woord "holos", dat "heelheid" betekent.De mens wordt in de holistische zienswijze als een heelheid beschouwd van verschillende niveaus: lichamelijk, geestelijk, emotioneel, sociaal en spiritueel. Een verstoring van één van deze niveaus heeft daarmee dan ook gevolgen voor de andere niveaus. 

Symptomen zijn waardevolle signalen van disbalans

De hele beleving van je bestaan laat zijn sporen na of zet zich vast in je lichaam. Van jongs af aan bouw je ervaringen op die een lichamelijke weerslag hebben. De meeste dieren hebben het vermogen trauma's, vaak letterlijk, van zich af te schudden. Mensen slaan de ervaringen en trauma's op in hun lijf. En omdat de mens als organisme voortdurend (vaak onbewust) op zoek is naar de juiste balans, zal hij bij een verstoring er alles aan doen om die te hervinden en daar kunnen de zogenaamde "klachten" in beeld komen. In tegenstelling tot hoe we het soms ervaren, worden klachten en symptomen in de holistiche visie dan ook niet als vervelende stoorzenders gezien, maar als waardevolle signalen die aangeven dat er sprake is van een disbalans.  

Leer luisteren naar je lichaam 

Deze signalen hebben een belangrijke functie en willen gehoord/gevoeld gaan worden. De volgende stap, een hele uitdaging, is om zonder oordeel waar te nemen wat er te voelen is, er bij te blijven en contact mee te maken. Je lichaam kan veel verborgen wijsheid aan het licht brengen. Luisteren naar je lichaam kan je helpen deze wijsheid in het bewustzijn te brengen. Gedurende de massage kunnen we hiernaar op zoek gaan en ga je voelen in plaats van denken.