IN BALANS MET CHRIS - LIFE JOURNEY MASSAGE

IN BALANS MET CHRIS - DE INDIASE AANRAKING

IN BALANS MET CHRIS - LOVE JOURNEY TANTRA

Tantra of the heart

Achtergrond: waarde

De waarde van masseren

Massage is in de eerste plaats ontzettend lekker en ontspannend. Massage is ook heel gezond en werkt preventief.De onverdeelde aandacht die je krijgt, maakt dat je weer even helemaal tot jezelf komt waardoor je lichaam zich weer herstelt. Ook wordt door massage de aanmaak van endorfine en oxytocine in het lichaam gestimuleerd. Deze lichaamseigen stofjes verminderen stress en fijner nog: ze bevorderen het geluksgevoel. Doordat je spieren na een massage goed doorbloed zijn, worden ze weer soepel en ontspannen. Deze combinatie van verminderde stress, een verhoogd geluksgevoel en een soepeler, ontspannen lijf doet veel goeds voor je immuunsysteem. Je weerstand krijgt een boost en de kans op ziekte wordt op deze wijze verminderd.

Behalve dit alles maakt een massage je opnieuw bewust van je lijf. Door jezelf een massage te gunnen krijg je de kans om stil te staan bij jezelf; hoe gaat het eigenlijk met je en op welke manier zorg je voor jezelf? Want door even stil te staan, kun je weer vooruit!

Vele systemen van het lichaam worden door masseren beïnvloed. Massage heeft invloed op de organen, zoals het hart, de longen, de hersenen, de maag, de darmen en geslachtsorganen. Door massage beïnvloedt men alle delen en daarmee alle organen van het lichaam, met het gevolg dat het hele lichaam beter gaat functioneren.

De huid is met ‘bindweefsel’ aan de spieren daaronder verbonden. In dit bindweefsel bevinden zich bloedvaatjes, lymfevloeistof en zenuwen. Door te masseren en wrijven van de huid wordt de bloedcirculatie in de huid enorm geprikkeld, wat zich uit in het warm worden en soms ook rood worden van de huid. Door het stevig wrijven ziet men hoe de huid heen en weer verplaatst wordt, wat inhoudt dat het bindweefsel uitgerekt en soepeler wordt. Door de druk oefent men ook druk uit op de onder de huid gelegen spieren, waardoor deze meer ontspannen worden en de bloedcirculatie daarin verbeterd wordt. 

Volgens de Chinese ‘Acupunctuur’ bevinden zich in de huid 14 meridianen met op elke meridiaan vele acupressuurpunten. Al die punten (meer dan 1000) staan in verbinding met een of meer organen, maar ook met een of meer spieren en met een of meer botten van hoofd, armen, handen, vingers, benen, voeten, tenen en de ruggengraat. Deze punten zijn ook gevoelig voor warmte en druk. Door masseren van de hele huid worden al die punten behandeld en daarmee alle organen, spieren en botten. 

Aanraken heeft anti-stress-effect  Uit onderzoek van het speeksel, voor en na een massage, blijkt dat de hoeveelheid stresshormonen, waaronder adrenaline en cortisol duidelijk afneemt, dat de hersenen rustiger worden en meer langzame golven gaan produceren en dat het gehalte van het blijheidshormoon endorphine en oxytocine toeneemt. 

Omdat het totale lichaam wordt aangeraakt, gemasseerd, worden alle organen, spieren en botten beïnvloed en spreken we van een "holistische" benadering. Temeer omdat de heling van het lichaam ook de geest zal raken en beide één geheel worden.