In balans met Chris - Naturistische massage

Free your mind, soul, spirit and body

Wat is naturisme

Naturisme en nudisme wordt gekenmerkt door gemeenschappelijke naaktheid, die als doel heeft het bevorderen van zelfrespect, respect voor de medemens en eerbied voor natuur en milieu.
Zo’n 2 miljoen Nederlanders gaan regelmatig uit de kleren om heerlijk naakt te genieten van de zon, frisse lucht en de warmte. De sauna is het hele jaar door populair en als het mooi weer is gaan veel mensen naar een naaktstrand of gaan bloot liggen zonnen in de natuur of in hun eigen achtertuin/dakterras. 
Toch lijkt de stap naar een vakantie op een camping of bungalowpark, waar naakt gerecreëerd kan worden, heel erg groot. Onterecht eigenlijk, want ook daar gaat het om heerlijk genieten van naakt zonnen, zwemmen of genieten van de warmte in de sauna. Natuurlijk is naturisme niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn genoeg redenen om het eens uit te proberen.

Genieten van de natuur

Veel mensen kiezen voor het naturisme vanwege het “natuurlijke” aspect: omdat je naakt bent, voel je je meer verbonden met de natuur. Naturisten ruimen hun eigen rommel op, maken niet onnodig veel lawaai en hebben respect voor de natuur. Naturistencamping Flevo-Natuur en Naturistencamping Natukreek bevinden zich ook in mooie gebieden, de één in de bossen en de andere aan het water. Ook de omliggende naaktstranden liggen in prachtige rustige, natuurgebieden.

Iedereen is gelijk

Naakt zijn betekent ook dat er minder onderscheid is tussen mensen en iedereen is even kwetsbaar. Dat zorgt ervoor dat je sneller toenadering zoekt tot anderen. Een praatje aanknopen gaat dan ook gemakkelijk en wat vaak genoemd wordt is dat er een gemoedelijke sfeer hangt. Naturisten zitten vaak ook lekker in hun vel. Ze schamen zich niet voor hun eigen lijf en door je van je kleding te ontdoen, ben je even vrij van alle dagelijkse zorgen. Je mag doen en laten wat je wilt, als je anderen er maar niet mee lastig valt.

Het is gemakkelijk

Blootlopers die ineens weer in hun zwembroek of badpak gaan zwemmen, merken ineens het verschil: wat zit dat toch onprettig, die natte zwemkleding. En kleedhokjes of onhandig gedoe met een handdoek om je middel is ook niet nodig. En als je op vakantie gaat naar een naturistencamping, hoeven er geen overvolle koffers mee!

Nog steeds taboe

Het naturisme heeft wel een beetje een imagoprobleem. En dat geldt vooral voor de openbare naaktstranden. Omdat iedereen er vrij mag bloot lopen trekt dit soms gluurders en exhibitionisten aan. Berucht zijn de naaktstranden aan zee, waar in de duinen soms dingen gebeuren die niets met het basisidee van naturisme te maken hebben. Vanwege de seksuele associaties die veel mensen hebben met het naakt zonnen of zwemmen blijft het naturisme een beetje in de taboesfeer hangen. “Voor mensen die gewend zijn aan geklede recreatie is de associatie tussen bloot en seks vrij sterk”. Maar seks is geen drijfveer voor naturisten, als je er aan eenmaal aan gewend bent verdwijnt juist die associatie tussen seks en bloot. Zoals het gezegde: “Bloot slaat dood” ook al suggereert. Betekent dat er dan helemaal niks tussen de lakens gebeurt? Dat mogen we toch hopen van niet, want dat is voor iedereen gezond.

Bloot: Mooi of niet?

Een ander gehoord bezwaar tegen naaktrecreatie is dat blote lichamen zo lelijk zijn. Mensen zijn over het algemeen niet gewend om naakte lichamen te zien. Daarnaast voldoen de meeste lichamen niet aan het “westerse schoonheidsideaal”. Ieder mens is anders en ieder lichaam ziet er anders uit, juist door mensen bloot te zien krijg je een veel realistischer beeld van het naakte lichaam dan dat je vaak op t.v. en in tijdschriften zien.

Tot slot; Tips voor naturisten in de dop:

  • Probeer eerst een bezoekje aan de sauna
  • Kijk of je het bevalt om naakt te zijn rondom andere naakte mensen. Blijf je je ongemakkelijk voelen, dan is het misschien niets voor jou en ben je gewoon gelukkiger in zwembroek of bikini
  • Bevalt het je wel ga dan eens naar een naaktstrand, liefst een officiële, waar ook controle is. Een lijst met officiële naaktstranden kun je vinden op de website van de NFN
  • Ga de eerste keer samen met iemand die al langer naakt recreëert
  • Natuurlijk kun je ook een dagbezoek brengen aan een Naturistencamping, sauna of andere locatie of laat je gewoon masseren terwijl je naakt op de massagetafel ligt. 

Bronnen: Wikipedia, NFN, nieuwsberichten, dokterdoker.nl